“Dopesick” wint twee Emmy's: wie is de familie Sackler, die miljoenen Amerikanen verslaafd heeft gemaakt aan pijnstillers? (2024)

“Dopesick” wint twee Emmy's: wie is de familie Sackler, die miljoenen Amerikanen verslaafd heeft gemaakt aan pijnstillers? (1)

© 2021 Pacific Press

Afgelopen nacht werd de Amerikaanse reeks “Dopesick” bekroond met twee Emmy's, de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen. De miniserie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Beth Macy,gaat over de macht van de Amerikaanse familie Sackler en de epidemie van pijnstillerverslavingen in de Verenigde Staten. Ook “All the beauty and the bloodshed”, de grote winnaar op het filmfestival van Venetië, toont in een documentaire hetzelfde verhaal. Wie is die beruchte familie Sackler?

Ella van Diessen

Het verhaal van het Sackler farmaceutica-imperium begint bij de broers Arthur, Mortimer en Raymond Sackler. Ze hebben alledrie een medische achtergrond en werken midden 20e eeuw in een psychiatrisch ziekenhuis.In 1952 kopen ze Purdue-Frederick op, een kleine farmaceuticafabrikant.Via een bijbaantje blijkt Arthur Sackler een ongelooflijk talent voor marketing te hebben, een talent dat van pas komt om hun eigen medicatie aan de man te brengen.

Van dokters naar drugsmagnaten

Purdue-Frederick groeit uit tot Purdue Pharma, een medicijnengigant die nu nog altijd een aanzienlijk deel van de Amerikaanse markt inpalmt. Dat succes hebben ze te danken aan Richard Sackler, hij is de zoon van stichter Raymond en wordt in het bekroonde "Dopesick" gespeeld door Michael Stuhlbarg.

Richard Sackler ontwikkelt het “wondermiddel” OxyContin, een opiaat of pijnstiller op basis van synthetische opium. OxyContin zou volgens de firma een sterke, niet-verslavende pijnstiller zijn. Het middel zou bovendien langzaam worden opgenomen door het lichaam en dus tot lang na de inname blijven werken.

“Dopesick” wint twee Emmy's: wie is de familie Sackler, die miljoenen Amerikanen verslaafd heeft gemaakt aan pijnstillers? (2)

Michael Stuhlbarg speelt Richard Sackler in "Dopesick" 2022 Invision

De marketingcampagnes van Purdue Pharma richten zich op mensen met chronische pijn. Het bedrijf benadert ook actief dokters om patiënten meer OxyContin voor te schrijven. Daar blijven ze decennialang mee doorgaan, zelfs lang nadat bekend raakt hoe verslavend OxyContin eigenlijk is.

Naar schatting zo'n half miljoen mensen zijn ondertussen overleden aan een overdosis. Beth Macy, auteur van het boek “Dopesick”, vermeldt in een interview met Variety dat gevangenissen vol zitten met slachtoffers van de Sacklerstrategie. Ze hoopt dat mensen door de miniserie meer empathie kunnen opbrengen voor mensen die verslaafd raakten aan opiaten.

Grote weldoeners (of net niet)

De documentaire “All the beauty and the bloodshed” won zaterdag nog de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië. De documentaire toont de strijd die fotografe Nan Goldin voert tegen de familie Sackler, en hun manieren om cultureel en financieel hun stempel te drukken op de wereld.

Goldin voelde zich persoonlijk beledigd omdat ze de naam Sackler zo vaak zag terugkomen in musea, zoals het Guggenheim museum en het Metropolitan Museum of Art (zie foto). Ook topuniversiteiten zoals Yale, Harvard en Oxford hebben gebouwen die vernoemd zijn naar de familie Sackler.

“Dopesick” wint twee Emmy's: wie is de familie Sackler, die miljoenen Amerikanen verslaafd heeft gemaakt aan pijnstillers? (3)

De voormalige "The Sackler Gallery" in The Met, New York. 2019 Getty Images

De Sacklers portretteren zichzelf graag als filantropen en geven zeer grote sommen geld aan goede doelen. Als wederdienst vernoemen musea en universiteiten een deel van hun gebouwen naar de familie. Er is zelfs een glas-in-lood raam in Westminster Abbey in Londen opgedragen aan stichter Mortimer Sackler. “Ze hebben hun bloedgeld witgewassen in de gangen van musea en universiteiten over heel de wereld”, raast Nan Goldin in de documentaire.

Ze hebben hun bloedgeld witgewassen in de gangen van musea en universiteiten over heel de wereld

Nan Goldin startte in 2018 met enkele protestacties. Zo liet ze duizenden voorschriften voor OxyContin naar beneden dwarrelen in het Guggenheim Museum in New York. Ook weigerde de bekroonde fotografe om haar werk te tonen in de National Portrait Gallery in Londen, zolang zij nog donaties van de familie Sackler zouden accepteren. Goldin slaagde in haar opzet en de donatie werd geweigerd. Het schiep een precedent voor andere musea, wereldwijd.

Begin van het einde?

In 2019 werd de naam Sackler zonder aankondiging weggehaald uit het Louvre in Parijs, twee jaar later volgde het Metropolitan Museum of Art in New York. Toch zijn er nog altijd heel wat Sackler “wings”, “institutes” en “centers" te vinden.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved Verenigde Staten Amerikaanse rechter keurt miljardenschikking met Purdue Pharma over verslavende pijnstiller OxyContin af vr 17 dec 2021 13:34

Danny Strong, de regisseur van “Dopesick”, de serie die gisteren nog twee Emmy's won, zegt dat “de Sacklers altijd winnen.” Daarmee verwijst hij ook naar het feit dat Purdue Pharma benadrukt dat het bedrijf nog nooit een rechtszaak verloren heeft. Dit komt ook omdat ze normaalgezien een schikking treffen met slachtoffers, zodat ze een proces kunnen vermijden.

Toch gelooft Strong dat ze hoe dan ook ontmaskerd zijn, vertelt hij in een interview met Variety: “Ze zullen in de geschiedenisboeken staan als één van de meest boosaardige, schurkachtige families in de geschiedenis van de Verenigde Staten”.Auteur Beth Macy voegt daar nog aan toe dat de serie het proces is dat de Sackler familie had moeten krijgen.

Zo lijken ook de makers van “Painkiller” - een nieuwe reeks op Netflix over hetzelfde thema - en “All the beauty and the bloodshed” er over te denken. De familie Sackler en hun bijdrage aan de Amerikaanse gezondheidscrisis staat volop in de aandacht, hun “trial by series” is begonnen.

Bekijk hier de trailer van het bekroonde "Dopesick":

Dopesick” is nu beschikbaar op Disney+,“All the beauty and the bloodshed” komt op 7 oktober uit in de Verenigde Staten, voorlopig is het nog onduidelijk wanneer de documentaire bij ons te zien zal zijn. “Painkiller” over hetzelfde thema wordt verwacht op Netflix. Die reeks zal gebaseerd zijn op een artikel van Patrick Radden Keefe.

Fragment uit de documentaire "All the beauty and the bloodshed":

“Dopesick” wint twee Emmy's: wie is de familie Sackler, die miljoenen Amerikanen verslaafd heeft gemaakt aan pijnstillers? (6)

Videospeler inladen...

Meest gelezen

  1. Liveblog Liveblog onweer - Code oranje afgeblazen, uitslaande brand in boerderij in Puurs, 6 hoogspanningstorens gaan neer in ... Update di 09 jul 17:59
  2. Drongen Nieuwe brug over E40 in Drongen blijkt te smal: vrachtwagensen auto's rijden zich vast in de bochten di 09 jul 06:30
  3. Brugge Gemaskerde man die gids in Brugge in het water duwde: "Hij beklimt onze middeleeuwse architectuur en dat hoort niet" Update di 09 jul 17:55
  4. Afrika Rwanda wil honderden miljoenen ponden uit Verenigd Koninkrijk houden nu omstreden migratiedeal is geschrapt di 09 jul 21:16
  5. Consument 75 procent van gecontroleerde websites misleiden consumenten met 'dark patterns': hoe werkt het? di 09 jul 15:37
  6. Economie 1.400 banen verdwijnen dit jaar nog bij Audi Brussels,zegt ABVV: "Zonder oplossing is sluiting onvermijdelijk" Update di 09 jul 20:49
  7. Mechelen Mechelen en omstreken zwaar getroffen door onweer, gemeentelijke fase rampenplan van kracht di 09 jul 19:49
  8. Antwerpen (Stad) Abdijstraat in Antwerpen herleeft: "Amper leegstand hier en veel klanten, dankzij de nieuwe ondernemers" di 09 jul 15:26
  9. Gent Gentse garagist bouwt 340 betaalbare studentenkamers boven showroom: "Kotentekort mee helpen oplossen" di 09 jul 07:10
“Dopesick” wint twee Emmy's: wie is de familie Sackler, die miljoenen Amerikanen verslaafd heeft gemaakt aan pijnstillers? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 5593

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.